Zusterverenigingen VGS-Nederland

VGS-Nederland is een landelijk samenwerkingsverband met veertien verschillende christelijke studentenverenigingen. In de meeste grote studentensteden is er een vereniging van VGS-Nederland te vinden. Ondanks dat de verenigingen op kleine vlakken verschillen zijn alle aangesloten christelijke studentenverenigingen: christelijk, academisch, actief, hecht en in meer of mindere mate studentikoos.

De verenigingen organiseren door het jaar heen verschillende activiteiten. Denk aan christelijke activiteiten zoals Bijbelstudies en sing-in. Maar daarnaast ook wekelijkse soosavonden, weekendjes weg, feestjes en talloze andere gezelligheidsactiviteiten. Op deze manier bieden de verenigingen studenten tijdens hun studententijd houvast en gezelligheid. Er is de mogelijkheid om bij de verenigingen op een breed scala van vlakken te ontwikkelen. Door middel van bijvoorbeeld lezingen of door ervaring op te doen in een van de talloze commissies.

Van elke zustervereniging staat hieronder een korte omschrijving. Kijk een keer mee tijdens één van de open dagen en maak kennis met de leden!

Website: www.vgs-nederland.nl

GSV Groningen

De Gereformeerde Studentenvereniging, de GSV, is studentenvereniging met een gereformeerde basis die gevestigd is in het hoge noorden. De vereniging bestaat uit een hechte groep van zo’n 200 studenten die elke week bij elkaar komen in bijbelkringen voor Bijbelstudie, maar ook voor een biertje op de soos in het hartje van de bruisende studentenstad Groningen. Binnen de vereniging worden veel activiteiten georganiseerd die passen bij een van de vier pijlers die de GSV karakteriseren: de christelijke, de intellectuele, de sociale en de studentikoze pijler.

Website: www.gsvgroningen.nl

It Bernlef Ielde - Leeuwarden

Wij zijn GHBOV It Bernlef Ielde uit Leeuwarden! Een vereniging waar ruimte is voor vriendschap, gezelligheid maar ook zeker diepgang. Elke woensdagavond eten we in kleine groepen om vervolgens gezamenlijk de bijbel open te slaan en te praten over het geloof en bijbehorende vraagstukken. Hiernaast hebben we een aantal keer per jaar een christelijke thema-avond met een spreker en eens per jaar een toerustingsweekend en een studentendienst.

Binnen de studentenvereniging leer je snel nieuwe mensen kennen, waarmee je samen geniet van geweldige feesten en (spontane) activiteiten zoals een kamp, liftrace en nog veel meer! Naast dat we christelijk actief zijn, wordt er ook aandacht besteed aan studentikoziteit en amicaliteit. Elke week staan we met z’n allen in onze sociëteit om de beste feestjes te vieren! Immers, gezelligheid kent geen tijd!

Verder biedt de vereniging ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Door inzet in verschillende commissies is het mogelijk jezelf breder te ontwikkelen naast je studie. Met tien verenigingshuizen in dezelfde wijk is gezelligheid slechts een paar stappen van je verwijderd. Kom gerust een keer bij ons langs, de koffie loopt en het bier staat koud!

Website: www.itbernlefielde.nl

Absens Carens - Zwolle

Absens Carens is de plek om tijdens je studententijd nieuwe vrienden te maken voor het leven. Niet alleen in Zwolle, maar door heel Nederland. Door feestjes, epische weekenden en andere leuke activiteiten met verschillende verenigingen door Nederland te hebben wordt je netwerk ontzettend vergroot.

Absens Carens is een christelijke vereniging. Naast het werken aan een goede relatie met elkaar werken wij ook aan onze relatie met God. Dit doen wij aan de hand van de bijbelstudies op dispuut en bij de plenaire vergaderingen, maar ook door ons in te zetten voor anderen binnen en buiten de vereniging. Bij Absens Carens krijg je de mogelijkheid om je te ontwikkelen in je geloof.

Word je lid bij Absens Carens? Dan is je kans op een kamer erg vergroot. Bijna alle leden wonen in Zwolle. Dat is erg gezellig, want je komt elkaar overal tegen. In de kerk, op het Windesheim, op de VIAA of bij Het Vliegende Paard. Samen studeren, samen bier drinken of samen naar de kerk het kan allemaal.

Website: www.absenscarens.nl

F.Q.I. - Kampen

F.Q.I. is de studentenvereniging in Kampen, verbonden aan de Theologische Universiteit. F.Q.I. is het studentencorps bij uitstek om als theologiestudent de mooiste tijd van je leven te hebben. Fides Quadrat Intellectum betekent: ‘het geloof boetseert het denken’. Want in geloof vormen we elkaar en willen we ons laten vormen door onze God. In een ontspannen, gezellige sfeer genieten we samen van onze studententijd. En in deze hechte gemeenschap ontstaan vriendschappen voor het leven.


Pro Deo - Deventer

De christelijke HBO vereniging Pro Deo is meer dan zomaar een studentenvereniging. Pro Deo geeft je de kans om je tijdens je studententijd breder te ontwikkelen dan alleen binnen je studiegebied. De vereniging biedt een goede basis om je sociaal en intellectueel, maar ook in je geloof, te vormen. De wereld van omgangsvormen, politiek, omzien naar elkaar en vriendschap ligt aan je voeten.

Pro Deo geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met het studentikoze wereldje waardoor je nog meer van deze periode van je leven kan genieten. Denk bijvoorbeeld aan het introductiekamp, de amicale feesten, rivaliteit tussen broeder- en zusterverenigingen en ‘ontvoeringen’.

Website: www.pro-deo.info

VGST - Enschede

De belangrijkste pijler van de VGST is de christelijke pijler. We geven deze pijler invulling door eens per twee weken bijbelstudie te houden, waarbij we met de bijbel in de hand verschillende onderwerpen behandelen. Naast bijbelstudie worden er ook activiteiten als een sing-in, een lezing met een christelijk thema, en een toerustingsweekend georganiseerd. Verder is het bij de VGST altijd mogelijk om een gesprek te voeren over het geloof, of andere christelijke thema’s. Juist door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we nadenken over onze christelijke identiteit en hoe we hier invulling aan kunnen geven.

Intellectualiteit is één van de pijlers binnen de VGST. We organiseren ieder jaar een aantal themagroepen, waarbij leden aan de hand van een boek of documentaire uitgedaagd worden om op een andere manier naar wetenschap of geloof te kijken. Daarnaast worden er lezingen gegeven die aansluiten bij het jaarthema. Door lezingen en themagroepen te organiseren verbreden we onze horizon. Naast het bijwonen van deze activiteiten is het ook mogelijk om lid te worden van een intellectueel dispuut, waar nagedacht wordt over ethische of filosofische vraagstukken.

Een studentenvereniging kan niet zonder studentikoziteit. We geven deze pijler invulling door middel van activiteiten waarin het studentikoze karakter doorwerkt, zoals studentikoze donderdag, waar ludieke acties worden gedaan. Daarnaast zijn er tal van tradities, liederen en gebruiken die elk lid van de VGST kent. Elk jaar vieren we de Dies Natalis, een gala ter ere van de verjaardag van de VGST. De barspeeches, Algemene Vergaderingen en verenigingskleding zijn andere vormen van studentikoziteit bij ons.

Alle activiteiten van de VGST zijn sociale activiteiten en daarmee is de sociale pijler ook heel erg belangrijk voor de vereniging. De wekelijkse sociëteitsavond in een café in de binnenstad is hier een goed voorbeeld van: onder het genot van een biertje kun je genieten van gespreken over het geloof, de maatschappij, de studie, leuke acties, of gewoon van de sfeer en de mensen. Zo nu en dan wordt er een feest georganiseerd, gaan we één keer per jaar liften naar een bestemming binnen West-Europa, organiseren we een gala, een kleinkunstavond en hebben we een aantal verenigingsweekenden. Verder zijn er veel initiatieven binnen de VGST om gezellig activiteiten te ondernemen. Zoals samen eten, stappen, sporten, muziek maken en klaverjassen. De VGST is een groep mensen waar je goede vrienden kunt maken. Het is een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

Website: www.vgst.nl

Betula pubescens - Arnhem

Op zoek naar een leuke en christelijke studentenvereniging in Arnhem? Dan ben je bij Betula pubescens aan het juiste adres. Wij zijn een actieve en betrokken studentenvereniging waar je gegarandeerd goede vriendschappen aan overhoudt. Ook is Betula dé plek om als christelijke student jezelf te ontwikkelen, studentikoos te zijn en je studententijd optimaal te benutten.

Feesten op de soos, elkaars geloof stimuleren tijdens een bijbelstudie of gewoon een biertje doen in de stad, het kan allemaal bij Betula pubescens!

Naast onze wekelijkse activiteiten organiseren we ook jaarlijkse uitjes zoals een liftweekend, toffekampen en feesten met bevriende verenigingen. Kortom, bij Betula sta je garant voor een episch jaar!

Website: www.betulapubescens.nl

VGSN - Nijmegen

De VGSN is een veelzijdige christelijke studentenvereniging in Nijmegen waar je naast gezelligheid en ontspanning een hoop kan leren en veel sociale contacten kan opdoen. Elke donderdag is er een activiteit en daarna SooS. De activiteiten zijn verdeeld over onze drie pijlers: geloof, wetenschap en gezelligheid. Daarnaast is er om de dinsdag kring, waar je samen met anderen meer leert over God.

Verschillen tussen ons en andere christelijke verenigingen in Nijmegen zijn dat wij naast gezelligheid en geloof ons ook richten op wetenschap, dat we een wat kleinere vereniging zijn waardoor je iedereen persoonlijk kent en de vereniging voelt als een grote vriendengroep en uiteraard ons bier van 50 cent!

Lijkt dit jou nou wat? Neem een kijkje op onze website en kom vooral een keer gezellig langs!

Website: www.vgsn.nl

VGSW - Wageningen

Ook in Wageningen hebben wij een eigen vereniging: De VGSW. VGSW is een christelijke studentenvereniging die haar leden een plek biedt om te groeien en zich te ontwikkelen op onder andere christelijk en academisch vlak. Een vertrouwde omgeving om hechte vriendschappen te vormen, verdieping te zoeken en veel gekkigheid uit te halen. Een plek waar je jezelf kan zijn en je je als christelijk student thuis mag voelen. Bijbelkringen en kroeg worden hierin als belangrijk ervaren. VGSW is een actieve, levendige vereniging met veel spontane activiteiten en veel gezelligheid. Wij zijn te vinden op en te bereiken via onze website, of te mailen op info@vgsw.nl. Daarnaast zijn we natuurlijk altijd wel ergens te vinden in Wageningen!

Website: www.vgsw.nl

VGSU - Utrecht

Wij, Vereniging van Gereformeerde Studenten te Utrecht ‘Ultrajectum’, zijn een christelijke studentenvereniging. Onze drie pijlers zijn: verdiepend, christelijk en studentikoos. De VGSU organiseert elke donderdag een activiteit. Sommige activiteiten worden georganiseerd onder de ‘verdiepende’ pijler. Zo worden er regelmatig lezingen gehouden en worden er studiegroepen gegeven door leden zelf.

Na iedere activiteit, is er een borrel in de sociëteit. Daarnaast is er om de week Bijbelstudie, dat mooie gesprekken en borrels oplevert. Als laatst kennen wij ook vele mores en tradities die het ware student zijn naar boven brengen. Buiten de pijlers om is er nog veel meer leuks bij de VGSU! Zo kan je tot diep in nacht borrelen of feesten, meedoen aan liftwedstrijden en je aansluiten bij een jaargroep. Bij de VGSU krijg je de kans om optimaal te genieten van jouw studententijd.

Website: www.vgsu.nl

VGSD - Delft

De Vereniging van Gereformeerde Studenten te Delft is een christelijke, actieve en studentikoze studentenvereniging met ongeveer 60 leden. Wij zijn een hechte en enthousiaste groep studenten, waar iedereen elkaar kent. We willen in onze studententijd actief christen zijn en een goede, gezellige tijd met elkaar hebben.

De bijbelkring is daarom een belangrijk onderdeel van de VGSD; in kleine groepen bestuderen we de Bijbel om God en elkaar beter te leren kennen. Daarnaast hebben we regelmatig Avonden van Zang en Gebed (Worship-avonden) met de hele vereniging, waar we samen God eren en aanbidden. Maar er worden ook lezingen georganiseerd om verdieping te zoeken in geloof of buiten onze grenzen van de technische studies te kijken, dus bijvoorbeeld over filosofische, economische of maatschappelijke onderwerpen. Daarnaast verbreden we onze kennis door middel van werkgroepen, gegeven door onze eigen leden, en discussieavonden.

Ook zijn we elke donderdagavond te vinden op de soosboot voor de wekelijkse borrel. Onder genot van een biertje is er ruimte om te bespreken wat ons bezighoudt en hebben we een goede en gezellige tijd samen. Verder organiseren we lift-, zeil-, dispuuts- en kringweekenden. Eigenlijk teveel om op te noemen, dus kom ook eens langs en ervaar het zelf!

Website: www.vgsd.nl

VGSL - Leiden

Wij zijn de VGSL ‘Franciscus Gomarus’, de oudste christelijke studentenvereniging van Leiden! Wij zijn een christelijke, academische en studentikoze vereniging. Elke week hebben we op donderdag een activiteit. Dit kan een lezing of Bijbelkring zijn, maar ook een themaborrel of biercantus! Elke activiteit sluiten we af met een borrel tot het ochtendgloren. Daarnaast houden we om de dinsdag in kleine groepjes een Bijbelkring om ons te verdiepen in het geloof. We gaan ook een aantal keer per jaar een weekend weg met de vereniging. Zo hebben we elk jaar het ZevenMeiWeekend, waarbij de oprichting van de vereniging wordt gevierd en tijdens het liftweekend liften we naar een buitenlandse stad.

We hebben ook een Dies Natalis. Op die dag wordt de verjaardag van de vereniging gevierd met een gala. Ben je geïnteresseerd? Kom dan een keer langs op een van onze Open Avonden!

Website: www.vgsl.nl

VGSR - Rotterdam

Vriendschap en verbreding voor de christelijke student! Dat is wat ons als VGSR, een hechte groep van ongeveer 70 leden, het beste omschrijft. De VGSR is uniek vanwege haar kleinschaligheid. Iedereen kent elkaar en dit maakt het des te leuker om naar activiteiten te gaan. Zo worden er familieavonden met de gekozen verenigingsvader of -moeder georganiseerd, feestjes gevierd zoals het kerstdiner en de jaarlijkse dies natalis (gala), lezingen gehouden, borrels genoten op de sociëteit en meer!

Website: www.vgsr.nl